Waffle Nedir?

Waffle, bazı kaynaklarda Belçika'da ilk olarak keşfedilip daha sonra Amerika'ya ve diğer ülkelere yayılan bir hamur tatlısı olarak geçmektedir. Bazı kaynaklara göre ise 1620'lerde yapılış metodu Hollandadan öğrenip Amerika'ya getiren seyyahlar olduğu belirtilmektedir.

Dünyada Waffle, Wafel, Gaufre olarak adlandırılan bu yiyeceğin pişirici makinası ismini latince “gaufrum” dan gelen “Gaufre” den almıstır. Eski Fransızca’da ise, bal peteği görünüşüne sahip anlamına gelen “wafla” veya “wafel” olarak da isimlendirilirdi.

Modern Flamanca (Hollandaca)'da wafel, Fransızca'da Gaufre, ve Almanca’da waffel, kelimelerinin hepsi "waffle" isminin oluşmasında pay sahibidir. Ancak Flamanca wafel, söyleniş nedeniyle 18. Yüzyılda modern Amerikan İngilizcesi’nde “ waffle” olarak yerini bulmuştur.

Üzerinde erimiş çikolata (pralin), krem şanti ve taze meyveler ile servis yapılan waffle, Belçika'da Brüksel usulü olarak adlandırılır. Yine Belçika'nın bir kenti olan Liege ise waffle hamurunun tek başına fırından çıktığı haliyle yenmesine verilen addır. Hamuru biraz daha altın sarısıdır, kremalize şekerin gevrekliği hamurun üstünde tadılabilir. Belçika usulü waffle hamuru dikdörtgen, Liege usulü ise uçları erimiş dikdörtgen görünümündedir. Her ikisi de kare şeklindeki derin çukur gözenekleri ile meşhurdur. Bu gözeneklerin derinlikleri 1 cm'yi bulur.

Kaynak: Wikipedia ve farklı kaynaklardan araştırılmıştır.